Monday, September 3, 2007

Politiikkaa budjetilla

Kansalaisjärjestöjen osallistuminen on tietysti kansalaisjärjestöille tärkeä asia. Mutta budjetti on se, joka puhuttelee kaikkia. Kansalaisjärjestöjen tapaamiset olivat samaan aikaan EU:n sisäisten tapaamisten kanssa. Päätin osallistua kansalaisjärjestöjen tapaamiseen.

Käytännössä käytävien tietotoimistossa tiedettiin EU:n sisäisten keskusteluiden pääpointit. Suomen delegaation jäsenenä olen sitoutunut noudattamaan tiettyä vaitiolovelvollisuuttta. Jotkut positiot vaikuttavat neuvottelutekniikkaan, joten kirjoitan tässä vain asioista joista EU:ssa ei keskusteltu.

Keskustelu keskittyi hallinnollisen budjetin yksityiskohtien hiomiseen. Paljon merkittävämpi kysymys on siitä, minkälaisella panostuksella aavikoitumista ehkäistään. Tällä hetkellä UNCCD:n läpi menevien avustuksien määrä on kokonaisuuden kannalta mitäänsanomaton, noin muutama miljoona euroa vuodessa. Toisaalta kehitysyhteistyön puitteissa tehdään paljon suoria lahjoituksia joista osa liittyy aavikoitumista ehkäiseviin projekteihin. Kenelläkään ei tunnu olevan käsitystä tällaisten lahjoitusten suuruusluokasta.

Penäsin hallinnon edustajilta edes numeroita vapaaehtoisista UNCCD:n läpi menevistä lahjoituksista. UNCCD:n hallintoa käsittelevä työryhmä päättikin vapauttaa nämä numerot. Ei ihme, että numerot eivät ole julkisia. Laitan ne myöhemin näkyville myös tänne.

On tietysti hyvin luultavaa, että UNCCD:n vapaaehtoisuuteen tai pakollisuuteen pohjautuvat maksut eivät tule merkittävästi kasvamaan lähitulevaisuudessa. Pikemminkin paine on pitää budjetti samana tai korkeintaan tehdä sille inflaatiotarkistukset.

Toisaalta näyttäisi siltä, että aavikoitumisen painoarvo maailmanpolitiikassa tulee hieman pidemmällä aikavälillä lisääntymään merkittävästi. Mikään ei pistä liikettä niveliin niin kuin paine EU:n etelärajalla. Mieluummin hippu ehkäisyä kuin iso möykky lääkettä.

Oma etu on ihmeellinen motivaattori. Realismi tulee iskemään pohjoisen delegaatioille siinä vaiheessa, kun he ymmärtävät suurista kansanvaelluksista syntyvät kustannukset. Siksi taktisesti järkevin veto tällä hetkellä on edistää riippumatonta migraation vaikutuksia ja kustannuksia arvioivaa tutkimusa.

Tänään maanantaina aamulla kaikki näyttää siis harvinaisen selvältä. Kyse on luultavimmin kokemattomuuteen pohjautuvasta illuusiolta. Eiköhän nöyryys iske luultavasti viimeistään loppuviikosta.

Näihin kokouksiin osallistuminen on muuten erittäin addikotoivaa. Kansainväliseen vaikuttamiseen liittyvät kaikki draaman ainekset vallasta ja poliittisesta pelistä alkaen. Ihmiskunta taitaa olla kehittynyt alkuhämäristään aika vähän.

No comments: