Tuesday, September 4, 2007

Coctaileilta mielenosoitukseen ja takaisin

Maanantaina alkoi kokouksen virallinen osuus. Ensimmäinen kokoukseni oli EU-JUSSCANZ, johon osallistui edustajia kaikista länsimaista. Ero kansalaisjärjestöjen kokouksiin ei olisi voinut olla suurempi. Keskikokoisen neuvotteluhuoneen keskellä oli iso pöytä. Sen ympärille oli kokoontunut parikymmentä herrasmiestä ja muutama nainen pääaosin tummissa puvuissa.

Käyttäytyminen oli hyvin hillittyä ja kohteliasta. Tuntui kui olisin pikemminkin seurannut shakkia kuin yhteisen linjan etsimistä. Koska pelin lähtöasetelma ei ollut tuttu, pelin analysointi oli vaikeaa. Peli oli kuitenkin vangitsevaa. Useimmat äänessä olleet puhujat näyttivät selvästi nauttivan omasta äänestään ja osallistumisestaan peliin.

Kuilu kansainvälisen tason pelin ja kansalaisjärjestöjen toiminnan välillä on todella suuri. Kansalaisjärjestöissä tarvittaisiin yhtenäisempää toimintaa ja luultavasti myös strategisempaa ajattelua. Toisaalta pelaamiseen liittyy aina vaara.

Jos haluaa säilyttää jotain eettisiä periaatteita, osa pelin keinovalikoimasta jää ulkopuolelle. Eettisten sääntöjen mukaan pelaaminen onkin tietynlainen vapaaehtoinen handicap. Toisaalta jos ei ole tarkkana etiikan suhteen, se murenee pienin askelin. Peliin osallistuminen pikkuhiljaa muuttaa ihmistä. Kukaan on tuskin lähtökohtaisesti paha.


_9038284
Prinssi Felipe puhui järkeviä


Maanantaina olivat myös viralliset avajaiset. Espanjan prinssi Felipe puolisoineen, Madridin pormestari ja Espanjan ympäristöministeri kunnioittivat tilaisuutta läsnäolollaan. Prinssi Felipen puhe oli poikkeuksellisen hyvä. Hän mainitsi nimeltä kaksi asiaa, jotka loistivat poissaolollaan virallisten tehojen puheissa: migraation vaikutukset ja kansalaisjärjestöjen aseman.


_9038258
Felipe keräsi median paikalle


Suuressa auditoriossa on kaksi tuolia per delegaatio. Kun meitä Suomesta paikalla vain kaksi, pääsin istumaan delegaation virallisille paikoille. Harmillisesti Fiji-saaren paikat olivat menneet toiselle puolelle huonetta, Fiji-saarelta kun osallistutaan harvemmin YK:n kokouksiin.

Lähes kaikissa puheenvuoroissa kiiteltiin aiemmin tänä vuonna eronneen pääsihteerin Diallon menestyksekästä työtä aavikoitumiseen liittyvän sopimuksen edistämiseksi. Diallo on kieltämättä saanut aavikoitumissopimukselle laajan poliittisen kannatuksen. Toisaalta tämä on ollut myös heikkous. Sopimus on nähty ensisijaisesti poliittisena. Siksi sen painoarvo esimerkiksi ilmastonmuutos- ja biodiversiteettisopimuksiin verrattuna ei ole järin suuri.

Dodossahan on Diallosta henkilökohtaisia kokemuksia. Diallo kävi Suomen vierailullaan myös Dodon toimistolla. Diallo myös lahjoitti Eduskunnan puhujapalkkionsa kokonaisuudessaan Dodolle. Käytäväpuheet Diallosta eivät kuitenkaan ole kovin mairittelevia. Kansalaisjärjestöt ovat kokeneet korruption ja heihin kohdistuvan paineen lisääntyneen Diallon kaudella.

Esitin aiemmassa kirjoituksessa ajatuksen kansalaisjärjestöjen jakaantumisesta maantieteellisesti ryhmiin valmistelemaan työtä varten. Kävi ilmi, että CCD:n puitteissa tällainen rakenne on jo olemassa. Sen nimi on RIOD.

RIOD:n puitteissa jokaiselle maantieteelliselle alueelle oli nimetty focal point. Focal pointilla on hyvin merkittävä rooli, koska sihteeristö vähentää omaa työtään kommunikoimalla suoraan tämän focal pointin kanssa.

Euroopan RIOD:n focal point oli aiemmin Both Ends. Se on yksi keskeisiä vaikuttajia Eurooppalaisessa eniD-verkostossa, johon Dodokin kuuluu. Erilaisten vaiheiden jälkeen focal pointiksi vaihtui toinen järjestö. Huhut kertovat, että järjestön puheenjohtaja olisi Diallon serkku ja järjestö toimisi useamman maantieteellisen alueen focal pointina. eniD-verkosto on syntyi vastreaktiona tällaiselle kehitykselle.

Vaikka kansalaisjärjetöjen mielipide olisikin liioiteltu, uudella pääsihteerillä ja sihteeristöllä tulee olemaan hyvin vaikeaa saavuttaa takaisin kansalaisjärjestöjen luottamus. Orastava kansalaisyhteiskunta on niin helppoa nitistää. Tarvitaan paljon hyvää tahtoa ja työtä kansalaisyhteiskunnan rakentamiseksi ja vahvistamiseksi.

Kerkesimme olla avajaistilaisuutta seuraavassa coctail-tilaisuudessa puolisen tuntia. Paikalliset järjestöt olivat järjestäneet mielenosoituksen kansalaisjärjestöjen aseman parantamiseksi.

Suomen delegaation edustajana asemani ei voisi juuri olla parempi. Se on poikkeuksellinen jopa EU:n sisällä. Koko konferenssissa vain neljän maan delegaatioissa on kansalaisjärjestöjen edustajia: Ranska, Norja, Suomi ja Kenia. Meillä Suomessa asiat ovat siis CCD:n suhteen ja kansalaisjärjestöosallistumisen suhteen harvinaisen hyvällä mallilla.

Toisaalta mielenosoituksen asia oli tärkeä. Halusin osoittaa solidaarisuuteni muiden kansalaisjärjestöjen asialle. Siksi päätin osallistua mielenoositukseen. Täytyy sanoa, että olen kyllä osallistunut paremmin järjestettyihin ja tyylikkäämpiin mielenosoituksiin.

Pohjalle siis olut coctail-tilaisuudessa prinssi Felipen ja prinsessa Letizian seurassa. Sen jälkeen puvun takki vaihtuo eniD:n t-paitaan ja menimme suoraan osoittamaan mieltä samaa kokousta vastaan rakennuksen eteen.

Huhupuheet kertoivat, että prinssin saapumisaikaa olisi muutettu mielenosoituksemme takia. Se ei kyllä vaikuta todennäköiseltä. Mielenosoituspaikasta käytiin tiivistä keskustelua kokouksen turvamiesten ja poliisin kanssa. Mielenosoitus olisi kuulemma pitänyt pitää 200 metrin päässä kokouspaikalta. Konferenssipaikan edusta turva-aluetta.

_9038321
Kirjava mielenosoitus


Tilanne oli korni. Käytännössä kaikilla mielenosoittajilla oli lupa pääsyyn kokousalueelle. Turvamiehet eivät voineet oikein ajaa meitä poiskaan. Lisäksi ehkä noin viittäkymmentä mielenosoittajaa paimensi toistakymmentä poliisia. Lopulta lakana ja joukko sijoittui "turva-alueelle" lähelle kokousaluetta.


_9038329
Paikalliset järjestät valmistivat lakanat ja kyltit


Ulkona oli kuuma, joten puoli tuntia mielenosoitusta sai riittää. Palasimme etsimään coctail-tilaisuudesta kylmää kaljaa. Tarjoilu oli kuitenkin jo valitettavasti kerennyt loppua.

Iltapäivällä pidettiin ensimmäinen plenary eli kokous suuressa salissa. Siellä esitettiin eri tahojen viralliset lausunnot. Minun korvissani puheet kuulostivat lähinnä loputtomalta liudalta kohteliaisuuksia. "Your highness" ja "your excellence" mainittiin jokaisessa puheessa kymmeniä kertoja. Kokeneemmat kokoustajat kertoivat pystyvänsä päättelemään paljon yleisestä ilmapiiristä avajaispuheiden sanavalinnoista ja siitä mitä jätetään sanomatta. Kuulemma oli tullut vaikutelma rakentavasta ja yhteistyöhaluisesta palaverista. Hyvä.

Kansalaisjärjestöjen puheenvuoro pidettiin viimeisenä. Siinä vaiheessa olin jo kyllästynyt kuuntelemaan kohteliaisuuksia. Päädyin hotellille kirjoittamaan ylös ajatuksiani. Kansalaisjärjestöjen puheenvuorohan oli sisällön puolesta käytännössä suoraan eniD:n strategiapaperista.

No comments: